Zdrowe soki domowej produkcji

Sezon na owoce w pełni. Jak zrobić pyszne domowe soczki z dostępnych letnich owoców? Na pewno posmakują wnukom podczas odwiedzin. Samo zdrowie!

SOK JABŁKOWY

Wystarczy sokowirówka i soczek gotowy. Następnie zamykamy go w słoikach i pasteryzujemy.

SYROPY

Z wiśni, truskawek, malin – wystarczy zasypać je cukrem i odlać powstały sok. Sok należy potem zagotować, gorący wlać do butelek lub pasteryzować a potem kosztować w zimowe dni. Będzie doskonałym dodatkiem do herbaty lub wody. Z reszty owoców można usmażyć konfitury.

KOMPOTY

To chyba najpopularniejsza forma wykorzystania owoców. Może je zrobić zarówno z wiśni, truskawek jak i z rabarbaru, agrestu czy porzeczek. Wystarczy wrzucić owoce do słoika i zalać je słodkim syropem.

OWOCE W CUKRZE

Aby przygotować owocowy napój przydadzą się także owoce w cukrze. Wiśnie, maliny czy jagody wsypujemy do słoika i zasypujemy cukrem. Po pasteryzacji słoiczek odstawiamy do spiżarki. Z powstałego w słoiczku soku zrobimy pyszny owocowy napój, a owoce można wykorzystać do ciasta.

Wyżej wymienione przepisy możemy wykorzystać do zrobienia pysznej truskawkowej lub wiśniowej lemoniady. Wystarczy dorzucić do dzbanka kostki lodu.

Polecamy Wam przygotowanie takich domowych smakowitości – oszczędnych dla kieszeni i dobrych dla zdrowia.

JAKIE SĄ WASZE ULUBIONE PRZEPISY?

WPISUJCIE JE W KOMENTARZACH PONIŻEJ.

2018-07-19T10:29:11+00:00 22 lipca 2014|