Zdrowie na talerzu

Zdrowie w witaminach

Wszystko, co zjemy ma wpływ na nasze zdrowie. Aby wyglądać ładnie, czuć się dobrze, mieć  dużo energii i nie chorować, należy spożywać odpowiednie dawki witamin A, E, C, D, K oraz witamin z grupy B. Każda witamina ma inne działanie i każda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ich niedobór powoduje złe samopoczucie, a nawet poważne choroby.

Najlepszym źródłem wielu witamin są owoce i warzywa. W owocach cytrusowych znajdziemy dużo witaminy C, która pomaga nam walczyć z wirusami. Bogata w tę witaminę jest również kapusta kiszona. Spożywajmy ją często, a zdrowie nie ominie nas przez cały rok!

Zróżnicowania dieta podstawą dobrego zdrowia

Nadmiar witamin, tak jak ich niedobór, również może być szkodliwy i może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Pamiętajmy o tym przyjmując witaminy w tabletkach lub witaminowe napoje. Najważniejsza jest różnorodność na talerzu i dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Nawet jeśli nie przepadamy za warzywami, nie warto grymasić – one dodają nam siły, zdrowia i energii.

Artykuł pochodzi z MiniLO&Aniela nr 8/2014.

2018-07-17T13:09:39+00:00 12 marca 2015|