Nikt nie wie dokładnie, kiedy szkło zostało wynalezione, jednak najstarsze naczynia szklane odnalezione (w całości) przez archeologów mają około 3500 tysięcy lat!
Od samego początku było ono chętnie wykorzystywane przez człowieka – zapewne dlatego, że jest surowcem tysiąca możliwości wytwarzano z niego m.in. naczynia użytkowe, opakowania, lustra, szkło okienne. Szczególnie popularne stały się szklane opakowania, takie jak znane wszystkim butelki. Dawniej były one wykonywane przez dmuchaczy szkła lub butelkarzy, dzisiaj powstają w fabrykach opakowań szklanych, które są w pełni zautomatyzowane. Nic więc dziwnego, że ten rodzaj opakowań stanowi najliczniejszą grupę szklanych wyrobów.
Opakowania szklane mają wiele zalet: są bezpieczne dla zdrowia, pozwalają na zachowanie smaku przechowywanych w nich pokarmów i napojów, a co najważniejsze są bezpieczne dla środowiska. Opakowania te można używać wielokrotnie oraz poddawać recyklingowi w 100% – można je przetapiać w nieskończoność. Miejscem, gdzie się to robi są huty szkła. Warto pamiętać, że w Polsce do produkcji szklanych opakowań wykorzystuje się stłuczkę, pozyskaną z selektywnej zbiórki opakowań. Recykling szkła pozwala oszczędzać energię, zmniejszyć emisję dwutlenku węgla do atmosfery (każda zebrana tona stłuczki to ok. 220 kg mniej CO2), a także ograniczyć ilość odpadów na składowiskach. Dlatego segregujmy odpady i wrzucajmy je do odpowiednich pojemników. Małymi krokami możemy dokonać wielkich rzeczy!
Źródło: „MiniLO&Aniela” nr 7, str. 30