Koniec zimy sprzyja wyczerpaniu organizmu. Brak słońca i zła dieta powodują, że jesteśmy zmęczeni, brakuje nam siły i energii. Co zrobić, aby to zmienić? Trzeba ćwiczyć
i zdrowo się odżywiać. Aktywność fizyczna nie powinna sprawiać nam problemu. Z właściwym odżywianiem może być kłopot.
Warzywa, które dostępne są w sklepach wraz z nadejściem wiosny, nazywamy nowalijkami. Trzeba przyznać, że jemy je z dużą przyjemnością. Niestety, specjaliści zajmujący się zdrowym żywieniem informują, że warzywa te mogą zawierać w sobie niebezpieczne związki chemiczne. Zaliczamy do nich: środki ochrony roślin, metale ciężkie, substancje i środki wspomagające wzrost oraz piękny wygląd roślin. Jak możemy urozmaicić naszą dietę w świeże warzywa, które nie zaszkodzą naszemu zdrowiu? Z pomocą może przyjść domowa uprawa rzeżuchy. Ta niewielka roślina zawiera w sobie wiele witamin i minerałów. Można ją bez problemu wyhodować we własnym domu.
UPRAWA RZEŻUCHY:
- Nie szkodzi środowisku.
- Nie potrzebuje stosowania żadnych nawozów, chemicznych środków ochrony roślin ani substancji, które umożliwiają zachowanie jej świeżości podczas długiego przechowywania.
- Jest tania i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy ją tylko zasiać i nie zapominać o jej podlewaniu.
- Kiedy masz na nią ochotę, nie musisz wychodzić z domu. Wystarczy tylko, że sięgniesz ręką na parapet.
- Jest ekologiczna. Transport innych warzyw powoduje zanieczyszczenie powietrza, ponieważ spaliny samochodowe wydzielają do atmosfery niebezpieczne substancje.
JAK ROZPOCZĄĆ UPRAWĘ RZEŻUCHY W DOMU?
Wystarczą: naczynie ok. 1 cm wysokości, wata lub gaza, nasiona rzeżuchy.
- W naczyniu ułóż watę lub gazik i nalej wody do ¾ wysokości naczynia.
- Wyjmij nasiona z opakowania i zasiej na całej powierzchni przygotowanego naczynia.
- Odstaw w jasne i ciepłe miejsce. Pamiętaj o podlewaniu!