W okresie zimowym trudno ustrzec się przed przeziębieniem. Wystąpienie objawów choroby, takich jak ból gardła, mięśni czy kaszel często skutkuje zażywaniem antybiotyków, które jednak nie zwalczają wirusów odpowiedzialnych za przeziębienie czy grypę. Co więc może nam pomóc? Odpowiedź jest prosta: to co mamy pod ręką!
SPIS TREŚCI
CZOSNEK
Przy infekcjach układu oddechowego świetnie spisuje się czosnek. Właściwości lecznicze zawdzięcza związkom siarki (w tym allicynie nadającej charakterystyczny, ostry zapach) oraz olejkom eterycznym. Spożywanie surowego czosnku pomaga zwalczyć m. in. ból gardła i zapalenie zatok. Dla rozgrzania rozgnieciony czosnek warto dodać do ciepłego mleka. Zwalczymy w ten sposób gorączkę oraz udrożnimy drogi oddechowe.
Dodatkowo czosnek ma właściwości grzybobójcze oraz zwalcza bakterie odpowiedzialne za problemy jelitowe. Duża zawartość przeciwutleniaczy sprawia także, że spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory układu pokarmowego a nawet poprawia wygląd skóry oraz opóźnia jej starzenie.
CEBULA
Zbliżona działaniem do czosnku cebula pomaga w zwalczaniu kaszlu oraz ma działanie wykrztuśne. Syrop z cebuli z dodatkiem miodu, cytryny lub cukru przynosi ulgę przy zapaleniach gardła, krtani czy oskrzeli.
Przeciwbakteryjne właściwości cebuli znajdują także zastosowanie w infekcjach skóry oraz leczeniu ran i oparzeń.
PŁUKANKA Z SOLI
Na infekcje gardła stosować można sól kuchenną bądź morską rozpuszczoną w szklance wody. Płukanie gardła tym roztworem pomoże zwalczyć drapanie w gardle oraz chrypkę.
MIÓD
Miód wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwkaszlowe. Spożycie miodu przed snem eliminuje męczący kaszel oraz pozwala na spokojny sen.
Nie należy także zapominać o wypiciu gorącej herbaty z łyżeczką miodu oraz cytryną w celu zwiększenia odporności naszego organizmu.