Gorzka, nadziewana, truskawkowa, z orzechami, bakaliami, mleczna…
Czy już wiecie, o czym mowa?
ABC Kakao…
• Kakaowiec pochodzi z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, jest szeroko rozpowszechniony w uprawie. Największe powierzchnie upraw znajdują się obecnie w Afryce.
• Według legendy drzewo kakaowca zostało ludziom podarowane przez jednego z azteckich bogów, od którego imienia – Quetzalcoalt, pochodzi nazwa Xocolatl.
• Dla Azteków ziarna kakaowca były bardzo cenne. Pełniły funkcję waluty i przysmaku przeznaczonego dla wyższych warstw społecznych oraz wojowników.
• Biała czekolada jest wyrobem cukierniczym, a nie czekoladą, ponieważ nie zawiera w sobie kakao.
• Kakao do Europy sprowadził Krzysztof Kolumb.
• Alpiniści i polarnicy mają czekoladę zawsze pod ręką. To awaryjne źródło energii.
100 gramów czekolady ma około 500-700 kcal.
Artykuł pochodzi z MiniLO&Aniela nr 10/2015.