Rzeżucha zawiera w sobie wiele witamin i minerałów. Można ją bez problemu wyhodować we własnym domu. Zachęcamy do domowej uprawy tej niewielkiej rośliny.
Rzeżucha – Zapamiętaj!
- spożywanie rzeżuchy poprawia samopoczucie.
- Warzywo szybko rośnie. Jest gotowe do spożycia po ok. 7 dniach.
- Ma właściwości odtruwające organizm.
- Ma w sobie tyle samo witaminy C, co cytryna.
- Wpływa korzystnie na urodę.
Jak rozpocząć uprawę rzeżuchy w domu?
Wystarczą: naczynie ok. 1 cm wysokości, wata lub gaza, nasiona rzeżuchy.
- W naczyniu ułóż watę lub gazik i nalej wody do 3/4 wysokości naczynia.
- Wyjmij nasiona z opakowania i zasiej na całej powierzchni przygotowanego naczynia.
- Odstaw w jasne i ciepłe miejsce. Pamiętaj o podlewaniu.
Artykuł pochodzi z MiniLO&Aniela nr 1/2013.