Diana Kłos

Opiekun projektu

22 27 58 804

biuro.zarzadu@projectzerowaste.pl

Japonia Project Zero Waste 2019-11-12T14:05:55+00:00

Szkolenie w Japonii: Logistyka Odzysku w praktyce

Poznaj najlepsze i sprawdzone techniki zarządzania od samych ich twórców!

Przewodnik po kulturze japońskiego biznesu:

dr Katarzyna Michniewska

Specjalista w zakresie logistyki odzysku. Były pracownik działów logistyki największych światowych koncernów FMCG (L’Oréal i Kraft Jacobs Polska) odpowiedzialna za plany produkcyjne i zamówienia do fabryk z całej Europy. Praktyczne doświadczenie w zakresie gospodarki odpadami zdobyła, prowadząc od 2002 organizację odzysku opakowań o największej liczbie klientów wśród organizacji odzysku w Polsce. Zawodowe zainteresowania wiąże z problematyką roli logistyki odzysku w tworzeniu wartości dodanej w sieciach dostaw. Obroniła pracę doktorską w tym zakresie (SGH, Warszawa). Absolwentka Wydziału Zarządzania i Informatyki (UE, Wrocław) – specjalizacja logistyka. Dyplom Wydziału Prawa (UW, Warszawa) – prawo spółek handlowych. Pełni funkcję członka rady nadzorczej w Polskiej Izbie Gospodarki Odpadami. W firmie Eko Cykl Organizacja Odzysku Opakowań S.A. jest Prezesem Zarządu spółki i akcjonariuszem współzałożycielem. Jest organizatorem konferencji Logistyka Odzysku oraz wydawcą kwartalnika o tym samym tytule. Od 2011 roku pełni dodatkowo funkcję Dyrektora Zarządzającego w firmie M&M Consulting.

Program szkolenia, w zależności od edycji, obejmuje wizyty w 3 fabrykach. Są to na przykład:

KAWASAKI, PREFEKTURA HYUGO

więcej

MAZDA, PREFEKTURA HIROSHIMA

więcej

PANASONIC, PETEC, PREFEKTURA HYOGO

więcej

SPALARNIA ODPADÓW MAISHIMA, OSAKA

więcej

SUNTORY MUSASHINO, TOKYO

więcej 

FABRYKA TOYOTA, PREFEKTURA AICHI

więcej

Każdy z organizowanych przez nas wyjazdów jest niezapomnianą, nieprzewidywalną przygodą życia. Działamy nieszablonowo, przez co żaden pobyt nie jest taki sam jak poprzedni. To sami uczestnicy mają wpływ na wygląd i przebieg szkolenia. Dostosujemy każdy wyjazd do Państwa indywidualnych potrzeb i oczekiwań.

Opinie uczestników

Rafał Pękala, Prezes Zarządu, DSS Recykling Sp. z o.o.

W dniach 8-15 października 2016 r. uczestniczyłem w wyjeździe szkoleniowym „Logistyka Odzysku” odbywającym się w Japonii. Wyjazd miał charakter zarówno szkoleniowy jak i kulturalno-poznawczy. Szeroki program szkolenia objął zarówno wizyty w znanych japońskich fabrykach, słynących ze stosowania technologii przyjaznych środowisku, jak i zapoznanie się z obyczajami i kulturą Japonii. Dzięki temu wyjazd ten był świetnym połączeniem nauki z przygodą. Oprócz aspektu szkoleniowego, mieliśmy okazję podziwiać również osiągnięcia historyczne oraz technologiczne współczesnej Japonii, w której przeszłość przenika się z teraźniejszością. Wyjątkowość tego kraju oraz zupełnie odmienna mentalność społeczna w wielu dziedzinach, nie tylko w odniesieniu do ochrony środowiska, jest dużym zaskoczeniem, ale stanowi cenną lekcję dla wszystkich, którzy są ciekawi świata. Należy podkreślić, że szkolenie organizowane przez M&M Consulting wychodzi poza standardowe formy szkoleń i jest indywidualnie dopasowywane do oczekiwań uczestników. Warto skorzystać z możliwości udziału w takim wydarzeniu!

Aneta Bidzińska, Główna Księgowa, Używki Świata

Szkolenie z logistyki odzysku organizowane w Japonii przez M&M Consulting, w którym miałam możliwość uczestniczyć, zostało przeprowadzone w bardzo ciekawy sposób. Mieliśmy okazję wziąć udział w wizytach w fabryce Mazdy, Kawasaki oraz destylarni whisky Suntory Yamazaki. Szkolenie było dla mnie bardzo interesujące, ponieważ poszerzyło moją wiedzę odnośnie sposobu postępowania z surowcami oraz z zakresu produkcji. Miałam możliwość zapoznać się z najnowocześniejszymi rozwiązaniami technologicznymi stosowanymi w znanych japońskich markach. Wyjazd odbywał się pod okiem szkoleniowca o dużej wiedzy teoretycznej i praktycznej, dr Katarzyny Michniewskiej, dzięki której poznaliśmy nie tylko ciekawostki biznesowe, ale także tajniki japońskiej kultury. Uwzględnienie w szkoleniu zapoznania uczestników z uwarunkowaniami kulturowymi Japonii okazało się ogromnym plusem, gdyż bardzo pomogło w lepszym zrozumieniu podstawowych zagadnień szkolenia. Uważam, że nie tylko uatrakcyjniło to wyjazd, ale istotnie wzbogaciło każdego z uczestników w niezwykłe doświadczenia. Wyjazd ten jest nietypowy pod każdym względem, gorąco zachęcam do wzięcia w nim udziału!

Paweł Pigłowski, Dyrektor Administracyjny VACO Sp. z o.o.

Wyjazd szkoleniowy do Japonii był rewelacyjny! Z pewnością był znakomitą przygodą, którą zapamiętamy do końca życia. Na własne oczy mogliśmy zobaczyć wiele rozwiązań, które w Polsce są wprawdzie spotykane, ale jeszcze nie tak popularne lub wprowadzone na węższą skalę. Ofertę firmy M&M Consulting wyróżnia przede wszystkim samo miejsce szkolenia. Nie każdy ma okazję szkolić się w Japonii, zobaczyć, jak funkcjonują ludzie w zupełnie innej kulturze. W tym szkoleniu inne było wszystko – począwszy od miejsca i języka, poprzez nowoczesne fabryki, na kwestiach gastronomicznych kończąc. Zdobyta w ten sposób nieszablonowa wiedza jest niezwykle użyteczna, ponieważ otwiera oczy na wiele spraw i rozwiązań. Można ją wykorzystać przede wszystkim pod kątem organizacji pracy.

Maciej Wargocki, Dyrektor Handlowy VACO Sp. z o.o.

Wyjazd do Japonii był dobrze zorganizowany, udało nam się połączyć dwa aspekty – biznesowy i turystyczny. Z obecnej perspektywy trudno określić, który z nich był istotniejszy. Z jednej strony technologia, kultura pracy i jej organizacja, a z drugiej niezapomniane przeżycia i zderzenie z inną kulturą, mentalnością. Minęło już kilka tygodni, a ja nadal jestem pod ogromnym wrażeniem. Za szczególnie pożyteczne należy uznać podniesienie świadomości i pokazanie, do czego powinniśmy dążyć. Oczywiście odnoszę się do biznesowej części wyjazdu, która dała mi wiele inspiracji i przemyśleń. Podróże są kształcące same w sobie. Podczas szkolenia mieliśmy okazje zobaczyć linię produkcyjną Toyoty, spalarnię odpadów czy zakład recyklingowy Panasonic, które pokazują najnowsze technologie, myśl techniczną i szacunek dla pracy. Tego właśnie powinniśmy się uczyć. Jako przedstawiciel obszaru sprzedaży dostrzegam jeszcze bardziej niż przed wyjazdem, jak należy zdobywać wiedzę o przyszłych kontrahentach. Nie można bagatelizować różnic kulturowych i mentalnych.

Z naszego szkolenia do tej pory skorzystali:

Japońska kuchnia podczas szkolenia

Yakitori

Drobiowe szaszłyki opiekane na węglu drzewnym. Pieczenie trwa około 2-3 minut. Zazwyczaj podaję się je w kombinacjach: wyłącznie kawałki kurczaka, wyłącznie kawałki wątróbki, kurczak z porem, bądź papryka z grzybami. Tajemnica smaku tkwi w sosie, w którym mięso i warzywa namacza się przed grillowaniem, a po upieczeniu dodatkowo polewa szaszłyki.

Sushi

Potrwa złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz dodatków. Istnieje wiele rodzajów sushi. Ich wspólną cechą jest elegancka forma i niepowtarzalny smak.

Miso

Tradycyjna gęsta pasta japońska, produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży. Najczęściej gęsta pasta używana jest do sosów, kiszonych warzyw lub mięs, a także miksowana z dashi, tworząc miso-shiru najpopularniejszą w Japonii zupę.

Okonomiyaki

Japońskie drugie śniadanie składające się z ryżu i białka pod postacią ryb, mięsa i jaj oraz warzyw. Jest to potrawa, która im jest ładniejsza i bardziej pomysłowa tym lepiej. Ma być „ucztą przede wszystkim dla oka”.

Obento

Japońskie drugie śniadanie składające się z ryżu i białka pod postacią ryb, mięsa i jaj oraz warzyw. Jest to potrawa, która im jest ładniejsza i bardziej pomysłowa tym lepiej. Ma być „ucztą przede wszystkim dla oka”.

Tempura

Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza, ryby oraz warzywa. Zanurza się je w cieście naleśnikowym i smaży na głębokim oleju. Tempurę podaje się samą lub ułożoną na miseczce ryżu. Obowiązkowo podaje się sos do zamaczania.

Onigiri

Ryż uformowany w trójkątny lub owalny kształt, który czasami jest zawinięty w nori (rodzaj wodorostu). Najczęściej potrawa ta jest nadziewana marynowaną śliwką, ikrą, krewetkami lub rybą np. tuńczykiem. Farsz jest zazwyczaj słony, aby chronić ryż przed zepsuciem.

Tonkatsu

Potrawa składająca się z panierowanego wieprzowego kotleta o grubości do dwóch centymetrów. Kotlety smażone są na głębokim oleju, a za panierkę służy panko, w postaci dużych i chrupiących wiórków. Kroi się go na kawałki o wielkości jednego kęsa. Zazwyczaj podawane są z kapustą oraz zupą miso.

WIOSNA 2020

16 – 24.03.2020 r.

IX EDYCJA WYJAZDU

Harmonogram wyjazdu

 

JESIEŃ 2020

16 – 24.11.2020 r.

X EDYCJA WYJAZDU

Harmonogram wyjazdu


WYLOT Z WARSZAWY


ZAPISZ SIĘ

Zapisz się

×

    Zgoda na przesyłanie informacji handlowych drogą elektroniczną

    Diana Kłos

    Opiekun projektu

    (22) 27 58 804

    biuro.zarzadu@projectzerowaste.pl